Op basis van praktijkvoorbeelden onderzochten SiRM en DSP-groep of de maatschappelijke meerwaarde van arbocuratieve zorg hoger is dan de kosten. Praktijkvoorbeelden tonen aan dat arbocuratieve zorg diverse voordelen met zich meebrengt.

Op dit moment is het nog niet vanzelfsprekend dat iedereen toegang heeft tot arbocuratieve zorg. Hiermee bedoelen we de zorg die tot stand komt door de samenwerking tussen de curatieve zorg en de bedrijfsgezondheidszorg. Het doel van deze zorg is om ziekte, die mede veroorzaakt of verergerd wordt door werkgerelateerde factoren, optimaal te herkennen, behandelen en voorkomen. Daarnaast richt de zorg zich op het bevorderen van arbeidsparticipatie voor werk(zoekenden) met een (chronische) aandoening en het voorkomen van uitval.

In Nederland zijn er verschillende tijdelijke en relatief kleinschalige initiatieven geweest om arbocuratieve zorg te organiseren, vaak gericht op specifieke aandoeningen. In de praktijk blijven de curatieve zorg en de bedrijfsgezondheidszorg echter vaak gescheiden, terwijl de voordelen van samenwerking groot zijn voor zowel patiënten als werknemers. Arbocuratieve zorg kan bijdragen aan de kwaliteit van leven, de (ervaren) zorgkwaliteit verbeteren en helpen om de druk op de arbeidsmarkt te verlichten.

Het rapport is in november 2024 gepresenteerd aan de Tweede Kamer. Het inzicht dat de baten al opwegen tegen de kosten wanneer 1 op de 10 patiënten één dag eerder weer aan het werk gaat, wordt gezien als een belangrijke bevinding. Dit is vooral relevant gezien de toenemende druk op de arbeidsmarkt, de schaarste aan zorgpersoneel en de stijgende maatschappelijke en collectieve zorgkosten. De uitkomsten zijn ook gepresenteerd op het congres ‘Dag van Arbeid en Gezondheid’ in Den Haag op 27 november 2024, georganiseerd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland.

Lees verder
Ga naar boven