Vereniging voor Beleidsonderzoek
 

Nederlanders lijden aan klimaatpessimisme

02 febIntegratie en diversiteit

Onderzoek van I&O Research in opdracht van Warmetruiendag 2018

Driekwart van de Nederlanders is pessimistisch (75 %) over de kansen om mondiale opwarming binnen veilige grenzen te houden. Ruim negen op de tien (93 %) denkt na over klimaatverandering, praat erover en weegt daarin zijn eigen gedrag mee. Bijna vier op de vijf Nederlanders zijn bereid tot klimaatvriendelijker aankopen of om beter over hun keuzes na te denken, zodra ze de impact van vlees en elektronica op klimaat en milieu kennen. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Warmetruiendag 2018.

I&O Research ondervroeg in december 2017 een representatieve steekproef van Nederlanders over hun klimaatovertuigingen.

Nederlanders geloven naast technologische oplossingen in klimaatvriendelijke gedragsverandering. Maar zeven op de tien vrezen dat andere mensen hun gedrag voor het klimaat niet zullen aanpassen. Uit de antwoorden komt een opvallend stevig draagvlak tevoorschijn voor maatregelen van de overheid voor duurzaamheid in het onderwijs (92%), voor gasloze nieuwbouw (91%), voor investeringen in openbaar vervoer (90 %) en zelfs voor een nieuwe vliegtax (76%).

Warmetruiendag wordt ieder jaar in februari georganiseerd door Klimaatverbond Nederland, de samenwerking van 165 gemeenten, provincies en waterschappen voor een goed klimaatbeleid.

Meer informatie
VBO lid: I&O Research


Terug
Copyright © 2012 Alle rechten voorbehouden
Volg ons ook op Linkedin: linkedin